viernes, 24 de agosto de 2018

Abuztuak 22-23: Eguneko Tximeletak

Azken finean oasia da zelai osoa. Oraindik badira lora batzuk, bereziki Astaperrexil zuria eta senezioa. Hala ere, badira beste hainbat lora, 15 eta 20ren artean. Zelai ertzeetan bada mihilua, eta makaon tximeletak gustora du, eta sarritan tximeleta hori ikus daiteke.
Dena den, ondo legoke belarra moztea zenbait lekutan.

Al final y cabo todo el campo se ha convertido en in oasis. Todavía hay algunas flores, sobre todo el perifollo verde y el senecio, pero hay otras, entre 15 y 20 en total. En los márgenes hay mucho hinojo, la planta nutricia del macaón y muchas veces se puede ver algún ejemplo.
Pero igual ahora hay que cortar parte de la hierba.


Papilio machaon / Makaon / Macaón / Swallowtail

Hala ere, eguneko tximeletarik arruntena da kolia.
Sin embargo, la mariposa más común es el colias común


Colias croceus / Kolia / Colias común / Clouded yellow

Normalean egoten da basozainaren bat baina gerizpe gune asko ez dagoenez inoiz ez da asko ikusten


Pararge aegeria / Basozaina / Ondulada / Speckled brown

Grillo belarrean artean tximeleta urdin txikiak gustora dabiltza nektarearen bila, nagusiki bi, Kupido tantagorria eta Ikaro zerutxoa. Bien artean Kupido tantagorria arruntena da.

Las pequeñas mariposas azules andan contentas entre las flores del loto corniculado a la busca del néctar. Sobre todo son dos mariposas, el duende naranjitas y el ícaro pero es más común el duende naranjitas.

 

Cupido argiades / Kupido tantagorri / Duende naranjitas / Short-tailed blue


Polyommatus icarus / Ikaro zerutxua / Íkaro / Common blue

Eta agian gure eskualdean dauden udako bi tximeletarik arruntenak, maniola eta sugar begitxikia. Biak oso antzekoak dira baina maniola handiagoa da.

Y quizás las dos mariposas más grandes de la comarca, la loba y el lobito jaspeado. Las dos mariposas son muy parecidas pero la loba es más grande.



Pyronia tithonus / Sugar begitxikia / Lobito jaspeado / Gatekepeer


Maniola jurtina / Maniola / Loba / Meadow brown

No hay comentarios:

Publicar un comentario